CLUB ROTARY Baia Mare 2005
"Be a gift to the world"

Infratire cu Rotary Club Kosice Classic

Infratire intre Rotary Club Baia Mare 2005 si Rotary Club Kosice Classic
2012-09-15

Angajaţi pe calea dezvoltării de activităţi umanitare, de construire de punţi de înţelegere cu alte popoare pentru întărirea prieteniei şi a schimburilor interculturale între naţiuni, în scopul oferirii de servicii voluntare în folosul comunitaţii, Rotary Club Baia Mare 2005 din Districtul 2241 România şi Republica Moldova, şi Rotary Club Košice Classic din Districtul 2240 Cehia şi Slovacia au semnat un acord de înfrăţire.

În acest fel au fost puse bazele unei cooperări internaţionale în spirit rotarian, în vederea dezvoltării de proiecte comune şi crearea unor relaţii de apropiere între cele două oraşe, Baia Mare şi Košice.

Acordul de înfrăţire prevede, printre altele, organizarea unor tabere pentru copii şi tineret din Maramureş în Munţii Tatra iarna, respectiv slovaci, în judeţul nostru, vara; organizarea de spectacole cu participarea unor artişti români la Košice, capitală culturală europeană în 2013, şi slovaci în municipiul nostru; sprijinirea cu abecedare, cărţi şi publicaţii a minorităţii slovace din satele Huta şi Boineşti din judeţul Satu Mare precum şi a minorităţii româneşti din Republica Slovaca.

Alături de membri Rotary Club Baia Mare 2005, din partea Rotary Club Košice Classic a participat o delegaţie de patru membri, formată din prof. univ. dr. Michal Cehlár-Preşedinte, dr. Ivana Lengová, dr. Patrik Stavrovský-Past President precum şi mai vechiul prieten Róbert Matejovič, Preşedinte fondator al acestui club şi Preşedinte al comitetului interţări Slovacia-Ucraina. Acesta din urmă, în calitatea sa de publicist-redactor şef al revistei de circulaţie europeană cu tematică social-culturală, Dimenzie din Košice, a realizat în ultima perioadă articole ample prin care popularizează valorile maramureşene, precum cele despre realizările maestrului olar Bledea, despre biserica de lemn din Şurdeşti inclusă în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Ideea înfrăţirii celor două cluburi a prins contur în prima parte a acestui an când o delegaţie a Rotary Club Baia Mare 2005 a participat la un eveniment rotarian în Slovacia, prilej cu care s-au stabilit relaţii de amiciţie între cele două cluburi, pentru ca apoi, membri acestora să-şi exprime dorinţa pentru înfrăţire.

EVENIMENTE viitoare

arhiva EVENIMENTE

Nu exista evenimente viitoare inregistrate in baza de date.

Saptamana Inimii, 2013-09-29
Luni, 8 octombrie 2012, rotarienii din cluburile Baia Mare 2005 şi Baia Mare l-au avut în mijlocul lor pe Radu Popescu, Guvernatorul Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova. Radu le-a vorbit prietenilor băimăreni, înainte de toate, despre prietenie, despre necesitatea ca împreună să descoperim nevoile comunităţii şi să încercăm ca prin voluntariatul care ne animă, să realizăm proiecte care să ajute comunitatea. Pentru reuşită, cluburile trebuie să-şi dovedească forţa şi implicarea, astfel încât comunitatea să fie conştientă de proiectele şi serviciul către aceasta, respectiv bine informată despre ceea ce facem şi de ce. Alături de noi, în mişcarea rotariană, trebuie aduşi oamenii de calitate ai municipiului, profesioniştii deosebiţi animaţi de acelaşi crez al serviciului pentru că numai aşa vom putea face lumea din jurul nostru mai bună, prin exemplul propriu de voluntariat, de credinţă în binele aproapelui. De asemenea, nu trebuie de neglijat misiunea tinerilor în Rotary, acest fapt fiind recunoscut la nivel internaţional, “Noua Generaţie” devenind a cincea cale de serviciu în Rotary. A salutat eforturile Rotaract T.E.A.M. Baia Mare ai cărei tineri membri dau dovadă de entuziasm, sunt deschişi voluntariatului şi doresc o implicare reală şi cât mai activă în viaţa comunităţii. A fost plăcut surprins să afle de suprapunerea fericită a două evenimente deosebite: organizarea Conferinţei Districtuale Rotaract la Baia Mare, între 12-14 octombrie şi ceremonia chartării primului club Interact din istoria urbei noastre. Nu în ultimul rând, Guvernatorul şi-a exprimat dorinţa ca reuniunile districtuale să aibă o prezenţă notabilă din partea cluburilor, să fim mai prezenţi în acţiunile rotariene internaţionale, să participăm activ la programele Fundaţiei Rotary International prin donaţii şi acţiuni de voluntariat iar cluburile să se implice mai puternic şi în proiectele districtuale.